Härskartekniker

Det som utmärker en härskarteknik är att den utövas över någon som står lägre i rang än utövaren. Det finns många teorier om härskartekniker och olika åsikter om hur många tekniker som kan finnas.

När Berit Ås lade fram sina teorier i slutet av 1970-talet hade hon identifierat fem tekniker: Osynliggörande, Förlöjligande, Undanhållande av information, Dubbelbestraffning och Påförande av skuld och skam.

Att det var fem tekniker berodde på att Berit Ås ville att de skulle vara lätta att komma ihåg och lätta att signalera till varandra. Två fingrar i luften till kollegan under mötet betydde “jag ser att du utsätts för förlöjligande”.

Det bästa sättet att motverka härskartekniker är kunskap. I och med att vi förstår vad det är som händer när härskarteknikerna utövas, kan vi också bemöta dem och bekräfta den som är utsatt. Empowerment Nätverket vid Stockholms Universitet har identifierat motstrategier och bekräftelsetekniker, som är enkla att ta till sig.

Jag har sammanställt härskarteknikerna, motstrategierna och bekräftelseteknikerna i en liten broschyr. Här nämns också ytterligare två härskartekniker som Berit Ås kompletterat med på senare tid: Objektifiering av kvinnor och Våld mot kvinnor.

Ladda gärna ner broschyren genom att trycka på länken under bilden och skriv ut den dubbelsidigt. Vik ihop den och lägg den i fickan, portföljen, handväskan.

 

Är du intresserad av en föreläsning om härskartekniker och hur vi kan bemöta dem, så hör gärna av dig!

 

 

 

 

 

 

Liten broschyr om härskartekniker